İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Başkanı Abdullah Ekinci, riskli okul binalarının tadilatının yeni ders sezonuna yetiştirilmesinin zor göründüğünü, öngörülerine göre, yaz sonuna kadar 123 binanın tadilatların yüzde 70 seviyesine geleceğini vurguladı. 
   Bir yıl içerisinde riskli binalarla ilgili 70 tane proje tamamlandığını, bunlardan 45 tanesinin yapımına başlandığını belirten Ekinci, 50 tane projenin de iki ay içerisinde tamamlanacağını söyledi. 
   Tadilatlar için deprem vergisinden gelen ödenekler kullanılacağını ifade eden Ekinci, mühendislerin devreye girerek piyasa değerinin yarısına projeler hazırladığını, ülke şartlarına göre mümkün olanın yapıldığını, bunun kolay bir süreç olmadığını vurguladı.
   Yabancılara mal satılıyla ilgili yasa tasarısı konusunda, İnşaat Mühendisleri Odası’nın muhatap alınmamasını ve meclisteki komite çalışmalarına davet edilmemesini eleştiren Ekinci, “Paydaş olarak görülmüyoruz. Sadece, Şehir Planlama Odası birinci oturuma davet edildi. Mühendisler ve Mimarların büyük paydaşlar olmasına rağmen davet edilmemesi büyük bir yanlıştır” dedi.
  Bağımsız TV’de Gazeteci Ali Baturay’ın sunduğu Markaj programına katılarak Baturay’ın sorularını yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Ekinci, İnşaat Mühendisleri Odası’nın ülkede yaşanılan sorunlara çözüm üretmek maksadıyla çeşitli çalışmalar yaptığını paylaşarak, iş sağlığı ve güveliği ile trafik gibi konularda odanın düzenlediği çalıştaylar aracılığı ile farkındalık oluşturmayı ve üyelerinin de mesleki olarak gelişimlerini hedeflediklerini söyledi. 

“SORUNLAR TESPİTTEN ÖTEYE GÖTÜRÜLMELİDİR’’

   Başkan Abdullah Ekinci, sorunların tespitinden öteye götürülerek devlete gösterilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
   “Biz de elimizi taşın altına koyacağız ve eleştirmekten bir adım öteye gideceğiz. Ülkemizde 2006 yılında 187 kaza olurken hız kameraları devreye girmesi ile kaza sayısı 96’ya düştü. Sorun hız ise, çözümü hız kameralarının takılmasıdır ve böylelikle ölümlü kaza sayısının aza indirilmesidir. Ülkemizdeki sorunların tespitine gerek yoktur, sorunlar artık gün yüzüne çıkmıştır. Bizler elimizden geldiğince meslek disiplini alanındaki sorunları ele alıp çözümler ve icraatını gerçekleştireceğiz.”

“DEVLETİN KORUYUCU ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR”

İnşaat mühendislerinin, yapılan her işte belirli standartlara uyulmasını sağladığını vurgulayan Ekinci, kara yolları için henüz bir standart belirlenmediğine dikkat çekti. 
Trafik planlamasında da standartların oluşturulması gerektiğini belirten Ekinci, yollarda da trafik hacmine göre yol tasarımı ve çemberlerin geometrisi gibi bir çok unsur için şartname gerektiğini söyledi. 
Devletin koruyucu önlem alması gerektiğine dikkat çeken Ekinci, yurt dışında eğitim almış veya ülkemizde eğitim alarak kendini ihtiyaç duyulan alanlarda geliştirmiş birçok insanının olduğunu söyleyerek, bu kişilerden önlemler noktasında devletin yararlanabileceğine işaret etti. Ayrıca, İMO’nun düzenlediği “Karayolu Trafik Güvenliği Politikaları” seminerinde Danimarkalı uzman Jasper Solund doğumdan araç kullanımına kadar olan eğitimin trafik için çok önemli olduğunun altını çizdiğini hatırlattı. 


“YABANCILARA MAL SATIŞIYLA İLGİLİ YASA GÖRÜŞMELERİNE DAVET EDİLMEMEMİZ BÜYÜK BİR YANLIŞTIR” 

Gazeteci Ali Baturay’ın ‘’Yabancılara mal satışıyla ilgili yasaya katkı koydunuz mu’’ sorusu üzerine Ekinci, şunları söyledi: 
“İnşaat Mühendisleri Odası olarak meclisteki komite çalışmalarına davet edilmedik ve paydaş olarak görülmüyoruz. Sadece, Şehir Planlama Odası birinci oturuma davet edildi. Mühendisler ve Mimarların büyük paydaşlar olmasına rağmen davet edilmemesi büyük bir yanlıştır. Biz Mühendisler ve Mimarlar olarak görüşlerimizi gerek basın yolu ile gerekse de kendi yayın organlarımızdan ortaya koyduk. Gelişmiş ülkelere bakarak, bize en uygun modeli kendimize adapte edebiliriz. İnşaat teknolojisinin gelişim ve sektörün duraksatılmaması için bilim ve mühendisliğe dayalı çözümlerle inşaat sektörünü sürdürülebilir bir yapıya dönüştürmemiz gerekiyor.” 

“DEVLET DAHA ETKİN ÖNLEMLER ALMALIDIR”

  İş sağlığı ve güvenliği konusuna da değinen ve zaman içerisinde önemli adımlar atıldığını belirten Ekinci, iş kazalarının diğer dünya ülkelerine kıyasla daha fazla yaşanıyor olmasının insana verilen değeri ortaya çıkardığını ifade etti. 
  Devletin daha etkin önlemler alması ve işçi sağlığını ön planda tutması gerektiğini vurgulayan Ekinci, “ülkeyi daha ileriye nasıl götürülebileceği” noktasının düşünülmesi gerektiğini savundu. 

“YAZ SONUNA KADAR TADİLATLAR % 70 SEVİYESİNE GELECEKTİR”

   İnşaat Mühendisleri Odası'nın çalışma yaparak riskli binaların belirlenmesi ve güçlendirilmesi için çaba sarf ettiğini aktaran Ekinci, şu bilgileri verdi: 
   “Devlet, en riskli okulların güçlendirme projelerinin hazırlanmasına karar verdi. Mühendislerimiz devreye girerek piyasa değerinin yarısına projeler hazırladılar. Bir yıl içerisinde 70 tane proje tamamlandı ve bunlardan 45 tanesinin yapımına başlandı. 50 tane proje de iki ay içerisinde tamamlanacak. Tadilatlar için deprem vergisinden gelen ödenekler kullanılacak. Bu kolay bir süreç değildir. Bizim öngörümüze göre, yaz sonuna kadar tadilatlar %70 seviyesine gelecektir.”

Editör: Erol Kanlıada