Rum kesiminin üstlendiği “Amaltheia” isimli "denizden Gazze’ye insani yardım götürülmesi" inisiyatifiyle ilgili haberler Rum basınında yer almaya devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi “Önemli Bir Diplomatik Yatırım” başlıklı haberinde, geçen perşembe günü Gazze’ye yönelik insani yardım koridoruyla ilgili bir sonraki adımların görüşüldüğü Güney Kıbrıs’taki uluslararası toplantının Rum kesimine oldukça fayda sağladığını yazdı.

Rum hükümetinin ısrarının ve ABD’nin belirleyici tavrının “yıldızları aynı hizaya getirdiği” yorumu yapan gazete, Rum kesiminin bugün diplomatik bir başarıdan söz etmek için her türlü neden sahip olduğunu iddia etti.

Rum kesiminin önerisinin benimsenmesine işaret eden gazete, insani koridorun faaliyete geçmesinin ötesinde 40 ülke ve örgütten yetkililerin yapacakları hamleler konusunda anlaşmak ve bunları koordine etmek için Larnaka’da buluşmalarının ise ayrı bir önemi olduğunu vurguladı.

Gazete tüm bunların doruk noktasının BM’nin tüm çabayı ekonomik olarak destekleyecek bir fon kurulması konusunda hareket edilmesi olduğunu da kaydetti.

Amerikalıların tavrının Rum kesiminin önerisi açısından önemli olduğunu da belirten gazete, Amerikalıların Rum kesiminin önerisinin gözden kaçmasına izin vermediğini yazdı.

Gazete “Önemli Merkezlerle Açık İletişim” ara başlıklı haberinde, Rum tarafının tüm bu süre boyunca Washington ve Londra gibi önemli merkezlerle açık bir iletişim kurmayı başardığını da ekledi.

“Amaltheia rotasında hassas dengeler”

Kathimerini gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yer verdiği haberinde Rum kesiminin bu inisiyatifle Batı, Arap-Müslüman dünyası ve İsrail arasında oldukça hassas dengelerin olduğu bir oyuna girdiğini ve her halükârda ciddiyetin şart olduğunu yazdı.

Rum kesiminin Gazze’ye yönelik denizden insani bir koridor meydana getirilmesinde oynadığı rolün ötesinde “Amaltheia” inisiyatifinin, insani ve politik açıdan karmaşık Orta Doğu ve Doğu Akdeniz'de diplomatik sürtüşmenin olduğu bir alanda ciddiyet, sağduyu ve sonuç alıcı bir şekilde yaşamını sürdürmesi gerektiği yorumunda bulundu.

Editör: Erol Kanlıada