KKTC’de bir haftada 3 yangın çıktı.

Polis Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 15-21 Nisan 2024 tarihlerini kapsayan süre içerisinde, toplam 3 adet yangın ve 25 adet hususi servis olayının meydana geldiği bildirildi. Yangınlar sonucu toplam zararın 400 bin TL olduğu kaydedildi.

Polisten yapılan açıklamada şu ifaelere yer verildi:

“Belirtilen tarih aralığında meydana gelen yangınların muhtemel sebepleri; kişi/ler tarafından temizlik maksatlı ve ısınmak amaçlı yakılan ateşlerin kontrolden çıkması sonucu olarak yer almıştır.

Hususi servis olayları ise; motosiklet ve aracın motor bölümünde sıkışan kediler ile derin su kuyusuna düşen keçinin kurtarılması, yangına karşı tedbir alınması, su havuzuna düşerek mahsur kalan köpek ile kafası plastik bidon içerisine sıkıştıran köpeğin kurtarılması, yangın eğitimi verilmesi, asansörde mahsur kalan şahısların kurtarılması, özel görev ve hayatını kaybeden şahısların adli soruşturma amaçlı hastaneye sevkinin sağlanması olarak yer almıştır.”

Öte yandan İtfaiye Müdürlüğü, "Zamanında alınan tedbirler, felaketleri önler" başlıklıklı bilgi notu paylaştı. 

itfaiyeden yapılan açıklama şöyle:   

1.     Tamamen söndüğünden emin olmadan, sigara izmaritlerini çöp bidonları içerisine, yol kenarlarına, ormanlık alan ve araziler ile yanabilecek madde ve malzemeler üzerine atmayınız.

2.     Ev ve işyerlerinizde kullandığınız çoklu prizlere, fazla elektrik akımı tüketen cihazların (ütü, buzdolabı ve fön makinesi vb.) takılması yangın riskini artırmaktadır.

3.     Özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız halinde meydana gelecek olan yakıt sızmaları, kısa devreler ve egzozlardan çıkan kıvılcımların yangına sebep olması önlenecektir.

4.     Araçlarınızın içerisinde, işyeri ve evlerinizde yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.

5.     İş yeri ve konutunuzu yangın riskine karşı sigortalamanız halinde, oluşacak maddi hasarı karşılamanızda size yardımcı olacaktır.

6.     Temizlik veya ısınmak amaçlı olsa bile ateş yakmak yasaktır. Ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda yakılan ateşin kontrolümüz dışına çıkarak yangına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Ateş yakma ile ilgili yasadaki kurallara uymamız gerekmektedir.

7.     Duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangını İhbar hattı veya 155 Polis hattına ulaşmaları önemle rica olunur.

Editör: Ahmet Karagözlü