Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, Kalkanlı Bakımevi’nin ayrıcalıklı durumunun bittiğini söyledi.

Yazılı açıklamada bulunan Jenkins, bakımevlerinin sorunlarının finansal değil, yönetsel olduğuna dikkat çekti.

Jenkins, “Kalkanlı Bakımevi’ne takılması gereken klimalar neden bugüne kadar takılmadı? Takılması için oradaki doktorun basına çıkıp hastaların soğuktan öldüğünü mü söylemesi gerekiyordu?” diye sordu.

Hatice Jenkins’in yazısı şöyle:

“Ülkemizde yaşlı bakımı tam bir kaos”

“Ülkemizde yaşlı bakımı tam bir kaos...  Özet: Devlet politikası yok, yasalar yok, kurumların altyapısı yok, personel yetersiz… Bakanlar kavgalı… Yaşlılar ihmalden ölmekte…

Ülkemizde yaşlı bakımı tam bir kaos haline geldiği şüphe götürmez bir gerçektir. Bu durum, ülkemizde yaşayan her aileyi ilgilendiren bir konudur. Hepimizin evinde bir yaşlımız vardır, ve yaş alabilecek kadar ömrümüz olursa, bir gün biz de yaşlanacağız.

Siyaset yapanlar, ki bunu söylerken tüm siyasi partileri kastediyorum, yaşlılarımıza ne kadar değer verdiklerini her fırsatta ifade ederler, fakat bunu kanıtlayacak delil bulamıyoruz. Keşke bir tane örnek olsa da ümidimizi yitirmesek. Yaşlı nüfusumuz hızla artarken, emeklilerimiz gittikçe yoksullaşırken, yaşlılarımıza hizmet verecek kurumlarımız yokken, halkı temsil eden yetkililer acaba ne yapıyorlar. Ne yaptıklarını bilmiyorum ama ne yapmadıklarını söyleyebilirim.

“Bakımevlerinin sorunları finansal değil, yönetseldir”

Lapta Huzurevi, Kalkanlı Bakımevi, Sınırüstü Bakımevi... Bu bakımevlerinin sorunları zannettiğiniz gibi finansal değil yönetseldir. Bir devlet politikası olmayınca, yani devletin 65 üstü dar gelirli yaşlılarına hangi bakanlık tarafından, hangi şartlarda, hangi hizmetleri, ne şekilde ve hangi finansal destekle sağlıyacağı konularında tüm siyasi partilerin katılımı ile yasal bir çerçeve çizilmez ve devlet politikası olarak bütün hükümetler tarafından uygulanmazsa, işte bugünkü gibi kaoslar yaşanır.

Ülkemizdeki durum şu ki, her yıl ya hükümet değişir, ya da bakanlar yer değişir.  Devlet politikası olmadığı için her gelen bakan kendi aklına uygun olanı yapar. Yanlış karar alındığında da kimse üstüne almaz, bakanlar birbirlerini suçlar olay kapanır… Nasılsa hiç kimseye hesap vermek zorunda değiller, zannediyorlar.

“Kalkanlı Bakımevi’nin ayrıcalıklı durumu bitti”

Kalkanlı Bakımevi 2019 yılında yasası ve bütçesi olmadan, Çalışma Bakanlığı altında değil Sağlık Bakanlığı altında açıldı. Kalkanlı Bakımevi’ni bu şartlar altında açmak çok riskli bir karardı. Eminim ki bu bakımevine çok büyük bir ihtiyaç vardı ve iyi niyetlerle, Güzelyurt/Kalkanlı bölgesinde yaşlılarımıza bakım hizmeti vermesi için kurulmuştu.

Fakat orayı açan bakan daha iki yıl dolmadan ayrılınca ve yasası olmadığı için, Kalkanlı Bakımevi’nin ayrıcalıklı durumu bitti. Yasasının olmaması orada çalışan personelin Sağlık Bakanlığı’ndan atanmasını olumsuz etkiledi, sorunlar devam etti. Artık orayı bebeği gibi bakıp koruyan bakan da olmayınca sorunları ile kimse ilgilenmedi. 

“Yaptığınız hataların bedeli çok ağır olabilir”

Aldığımız ders: Devlet kurumları ve devlet politikaları bakanlar üzerine kurulmaz, bakanlar geçici, kurumlar ve yasalar ise kalıcıdır. Bunu özellikle siyasilerimiz hiç unutmasın. Yaptığınız hataların bedeli çok ağır olabilir.

Kalkanlı Bakımevi skandallarla dolu tam dört yıl geçirdi. Geçen yaz hükümet karar alıp bu bakımevini Sağlık Bakanlığı’ndan Çalışma Bakanlığı’na aktarmak için Bakanlar kurulu kararı çıkardı. Ama aradan altı ay geçmesine rağmen iki bakanlık anlaşamadığı için bu aktarma da gerçekleşemiyor. Peki nasıl oluyor da aynı partiye ait bakanlar toplum çıkarı için bir araya gelip çözüm üretemiyor. Nasıl oluyor da Başbakan bu işe el atmıyor. Nasıl oluyor da sorun ne ise bakanlar kurulunda görüşülüp bir anlaşmaya varılamıyor?

“Çalışanlar 6 aydır huzursuz”

Kalkanlı Bakımevi’nde çalışanlar 6 aydır huzursuz. Devir teslim niye bu kadar uzadı?  Yöneticisi kimdir, doktoru kimdir, hemşireler ve doktorlar sağlık bakanlığından mı görevlendirilecek yoksa dışarıdan hizmet alımı mı yapılacak?  Artık bakanların kavgalarını basından okumak değil, hükümetin bir basın açıklaması ile bu konulara açıklık getirmesini istiyoruz.  Vatandaş olarak bunu talep etmek hakkımızdır.

Klimalar neden bugüne kadar takılmadı?

Aylardır Kalkanlı Bakımevi’ne takılması gereken klimalar neden bugüne kadar takılmadı? Takılması için oradaki doktorun basına çıkıp hastaların soğuktan öldüğünü mü söylemesi gerekiyordu. Yine söylüyoruz, devlet politikası ve toplum çıkarları kişisel beklentilerin ve çıkarların üstündedir. Bakanlar anlaşamamış da, küsmüşler diye sorunlar rafa kaldırılmaz. Bakıma muhtaç yaşlılarımız ölüme terk edilmez. Zaman kapris ve ego tatmini zamanı değildir.

Sayın halkımız, ne kadar varlıklı olduğunuz önemli değildir, yaşlılık döneminde sizi koruyan yasalarınız ve kurumlarınız varsa ancak o zaman insan gibi bakılacaksınız. Yoksa siz yaşlanınca maddi varlığınız çok kısa bir sürede istismar edilip kendinizi sokakta kimsesiz bir yaşlı olarak da bulabilirsiniz. Bunların bilincinde olun ve lütfen bu alanı yakından takip ediniz. Bakımevlerinin geliştirilmesini, evde bakım ile kurumsal bakım hizmetlerinin yasalarla düzenlenmesini, seçim zamanı seçip de meclise gönderdiğiniz siyasilerden talep ediniz. Hesap sorunuz...

Lapta ve Sınırüstü Bakımevleri ile ilgili düşüncelerimi de sizlerle bir sonraki yazımda paylaşacağım.”

Editör: Batuhan Borakan