Doğan SAMER

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin donmuş ithal et kararının geri çekilmesi talebiyle başlattığı eylemde dokuzuncu gün geride kaldı.
   Hükümet yetkililerine diyalog çağrısı yapan üreticiler, bugün Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Maliye Bakanı Özdemir Berova ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’yla uzlaşı için masaya oturdu ancak toplantıdan uzlaşı çıkmadı.

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Uzlaşı yok, eyleme devam” açıklaması yaparken; Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, iki maddede uzlaşıya yakın olunduğunu ancak ortak mutabakat sağlanamadığını söyledi.

 

4 saat sürdü

  

   Saat 15.30 sıralarında başlayan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.
   Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi, sesler dışarıya taştı.
   Üreticilerin taleplerini dinleyen üç bakan, kısa süreliğine toplantı odasından ayrıldı ve baş başa görüşme yaptı. Tekrar toplantı odasına dönüldüğünde ise, hayvan üreticileri masadan kalktı.
 

Naimoğulları: Uzlaşı yok, eyleme devam

   Toplantı sonrası ilk açıklama Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’ndan geldi. Naimoğulları, “Susarak buradan gitmek istiyorum. Bu anlayışla bir yere varamayız. Kendi bildiklerini okumaya devam ediyorlar. Hiçbir konuda uzlaşı yoktur, eylem devam ediyor” dedi.
   Öte yandan sabah saatlerinde açıklama yapan Naimoğulları, canlı hayvan satışının bir ay durdurulması kararının kurbanlık satışlarını etkilemeyeceğini açıkladı.
   Naimoğulları, “Kurbanlık isteyen halkımız, bir tosun, bir kuzu hayvancıdan alabilirler. Kimseyi bu konuda mağdur etmeyiz” dedi.

 

Çavuş: Yakınlaşma var, ortak mutabakat yok

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, bugün üreticilerle yapılan toplantıda ortak mutabakatta buluşamadıklarını söyledi.

   Et konusunda iki madde üzerinde tarafların yakınlaşmasının olduğunu ancak diğer konularla ilgili bir müzakereye varılamadığını ifade eden Çavuş, ilerleyen günlerde bu konularda yeniden müzakere edilebileceğini belirtti.

    Çavuş, hükümetin ithal et konusundaki tavrının net olduğunu yineleyerek Hayvancılar Birliği’yle protokolde yer alan iki maddeyle ilgili yakınlaşıldığını, neredeyse uzlaşıya varıldığını kaydetti. Çavuş, üreticinin birçok talebi olduğunu, hükümetin ve bakanlığın ortaya koyduğu çabayı ve destekleri anlattıklarını ifade etti.

İthal et kararının bir defaya mahsus olup olmadığıyla ilgili bir soruya karşılık Bakan Çavuş, sürdürülebilir tarım politikaları çerçevesinde farklı düşünceler içerisinde olabileceklerini söyledi.

   Çavuş, göreve geldikleri günden beridir tarımda sürdürülebilir politikaları ortaya koyduklarını, günübirlik politikalardan uzak durmaya çalıştıklarını belirterek bunları üreticilerle istişare içinde yapacaklarını vurguladı.

İthal etin otellere ve lara verileceği iddialarıyla ilgili bir soru üzerine Çavuş, “Hükümetimizin tavrı nettir. Gelen et özellikle dar gelirli vatandaşımıza ulaşacak” dedi.

 

“20 ton 881 kilogramlık ithal et siparişi verildi”

   Tarım sektörünü koruyarak, üretici dostu hükümet kimliğiyle kararlar üretileceğini ifade eden Çavuş, bir soru üzerine denetim konusuna da değindi. Çavuş, “Gelmiş geçmiş hükümetler arasında en fazla denetimi yapan hükümetiz” diyerek Tarım Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerle ilgili detaylar verdi.

    Tarım Bakanı Çavuş, Hollanda’dan 20 ton 881 kilogramlık ithal et siparişinin verildiğini, ödemesinin yapıldığını belirterek “İhtiyaç duyulduğu taktirde komite bu kararı yeniden değerlendirecek. 19 Haziran’a kadar narh süresi boyunca ithal eti dar gelirli vatandaşla buluşturacağız” dedi.

Editör: Batuhan Borakan