Eniz ORAKCIOĞLU

   Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, ülkemizdeki okullarda yapılan deprem risk analizinin ardından riskli bulunan okullarda bir çivi bile çakılmamasını eleştirdi.

   Gökçebel, inşaat mühendisleri ile okullarla ilgili bire bir temasları olduğunu söyleyerek, mühendislere göre herhangi bir depremde okulların yüzde 80’nin yıkılma ihtimali olduğunu vurguladı.

   Gökçebel, deprem komisyonunda bulunduklarını okullardaki sıkıntıların belirlendiğini, kararlar alındığını ama uygulama aşamasında sorunlar olduğunu söyledi.

   “Hiçbir okulda net bir çalışma ve bitirilmiş bir iş yok” diyen Gökçebel, mühendislerden bir deprem anında yüzde 80 oranında okul yıkılacağını öğrendiklerini kaydetti. Gökçebel, 48 okulda örgütlü olduklarını belirterek, verdiği oranın sadece orta öğretimde örgütlü olduk bu okulları kapsadığını ifade etti.

“Hatalı bulunan blok için herhangi bir adım atılmadı”

   Türkiye’de yaşanan deprem faciasından sonra Eğitim Bakanlığı’nın ülkemizdeki okullar için inşaat mühendislerinden yardım isteyerek, risk analiz raporu talep ettiğini hatırlatan Gökçebel, o dönemde ölçümlerden sonra okulların sıralandığını söyledi.

   Gökçebel, o dönemde yapılan gözleme göre Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi örneğini vererek, “Okulun 11 bloğunun sadece 1 tanesinin sakıncalı olabileceği söylendi, bir tek onun ölçümü yapıldı ve o bloğunda hatalı olduğu yıkılabileceği tespit edildi. Diğer blokların ölçümü bile yapılmadı, yapılan ve hatalı bulunan blok için de herhangi bir adım atılmadı” dedi.

   Gökçebel, Deprem Komisyonu altında mühendislerin yaptığı çalışmaların maddi yönünün serbest bırakılarak Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini, komisyonun oluşturulmadığını söyledi.

“Bütçe onaylandı çivi bile çakılmadı”

   Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi’nin köklü ve topluma çok katkı sağlayan bir okul olduğunu söyleyen Gökçebel, okulda süregelen sorunlar olduğunu ifade etti.

   Okulun binasında geçen yıl deprem riski tespit edilerek öğrencilerin dört farklı okula dağıtıldığına işaret eden Gökçebel, “Sözde bu yıl risk analiz raporları çıkarılarak okulda çalışma başlatılacaktı ancak hiçbir şey yapılmadı. Okula sadece iki konteyner sınıf getirildi” dedi.

   Gökçebel, okul binasının hiçbir önlem alınmadan yeniden kullanılmaya başlandığının altını çizerek, daha sonra ana binanın riskli olduğunun tespit edildiğini, komisyondan ve Bakanlar Kurulu’ndan bütçenin onaylandığını ama çivi bile çakılmadığını söyledi.

   Gökçebel, ayrıca bir bloğun üzerindeki sınıf riskli olduğu gerekçesi ile boşaltılmasına rağmen aynı sınıfın altındaki öğretmenler odasının aktif çalışmaya devam ettiğini vurguladı.

“Risk altında birçok okul var”

   Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi ile benzer durumda olan birçok okul olduğundan bahseden Gökçebel, gözlemlerde hiç risk sıralamasına girmeyen ama ciddi sorunları olan okullar olduğunu kaydetti.

   Gökçebel, Canbulat Ortaokulu’nun risk sıralamasına girmediğini ama mühendislik sonuçları geldiğinde riskli yapı olduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak, “Beton kalitesinin düşük olduğu ortaya çıktı. Beton kalitesinin C5 yani kum yığını olduğu ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

   Okulların birçok binasında risk ölçümlerinin yapılmadığını, yapılan ve riskli görünen okullarda da bir faaliyet olmadığını kaydeden Gökçebel, “Tespit edilen bütçesi onaylanan ve ihaleye çıkılmayan birçok okul var. Ve bu bütçe halktan toplandı” şeklinde konuştu.