İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sigara izmaritlerinin tamamen söndüğünden emin olmadan çöp bidonları içerisine, yanabilecek madde veya malzemeler üzerine atmayınız.

Evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız çoklu prizlere fazla akım tüketen cihazların (ütü, buzdolabı ve fön makinesi vb.) takılması yangın riskini artırmaktadır.

Özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız; meydana gelecek olan yakıt sızmalarını, kısa devreleri ve egzozlardan çıkan kıvılcımların yangına sebep olmasını önleyecektir.

Araçlarınızın içerisinde, işyeri ve evlerinizde kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.

İş yerinizi ve konutunuzu herhangi bir yangın riskine karşı sigortalamanız, oluşacak maddi hasarı gidermenizde size yardımcı olacaktır.

Temizlik ve ısınmak amaçlı olsa bile ateş yakmak yasaktır, ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda yakılan ateşin kontrolümüz dışına çıkıp yangına sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Ateş yakma ile ilgili yasadaki kurallara uymamız gerekmektedir.

Faal durumdaki fritöz içerisinde unutulan yağ alev alırsa, panik yapmayın ilk olarak fritöze giden elektrik fişini kapatın, yangın söndürme cihazınız ile müdahale ediniz, eğer yangın söndürme cihazınız yok ise, yakınınızdaki bir bezi ıslatarak fazla suyunu aldıktan sonra fritözün üzerini örtün ve soğumasını bekleyin. Kesinlikle su ile müdahale etmeyin, su yangının daha fazla büyümesine sebep olmaktadır.

Kibrit veya çakmak gibi yakıcı maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz.

Duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangın İhbar hattı veya 155 Polis hattına ulaşmaları önemle rica olunur.