Ülkemizin dünyaca ünlü Jazz-Fusion gitaristi ve bestecisi Okan Ersan yeni “single” çalışmasını tamamladı. “Dillirga-Ma” isimli çalışma 22 Mart Cuma günü dinleyici ile buluşuyor.

   ‘Dillirga’ adlı anonim ezgiden yola çıkan Okan Ersan, Dillirga’nın bilinen geleneksel ezgi karakterinin ritmik ve melodik yapısını dekonstrüktif bir müdahaleyle yeniden kurgulayıp, Jazz-Fusion tarzında besteledi.

    Okan Ersan, yeni single çalışması için yine Türkiye’nin ve dünyanın ünlü sanatçılarıyla çalıştı.

    Ersan, yeni çalışmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

   “Kıbrıs halkına ait olan ve bugüne kadar folklorik karakterini koruyan ‘Dillirga’ adlı anonim ezgiden yola çıkarak bestelediğim ve yeniden düzenlediğim bir parçayla karşınızdayım. Bu çalışmada, Dillirga’nın bilinen geleneksel ezgi karakterinin ritmik ve melodik yapısını –dekonstrüktif (yapıbozumcu) bir müdahaleyle– yeniden kurguladım. Çağdaş müziğin çoğulcu, eklektik ve deneysel anlayışıyla bir düzenleme yapmaya çalıştım. Bunu kültürel bir imgeye dönüşen Dillirga ezgisine yenilikçi bir ‘gönderme’ olarak da düşünebilirsiniz.

   Jazz-Fusion tarzında olan çalışmamda armoni eşlikleri, tonal ve modal bir yapıda temel alınmış ama yer yer paralel armoni yaklaşımları ile desteklenmiştir. Ritmik yapıda ise 4/4 ve 7/8 tempo aralıkları –gerektiğinde birlikte kullanılarak– poliritmik, geçişken bir zamanlamayla kurgulanmıştır.

    Sanatta belirgin estetik eğilimlerin yanında deneysel yaklaşımları da seven birisi olarak, duygu ve matematik ya da sezgi ve bilinç arasındaki ilişkiyi olabildiğince geçişken ama beklenmedik sürprizlerle duyurmayı seviyorum.

    Bu çalışmada birlikte olduğum, çok değerli, usta müzisyen dostlarım Tenor Saksafonda Engin Recepoğulları, Piyano, Rhodes ve Synth-Pad’lerde Çağrı Sertel, Bas Gitarda Eylem Pelit ve Davulda Volkan Öktem’e katkılarını benden esirgemedikleri için yürekten teşekkür ederim. Gitarlar ve bazı bölümlerdeki Rhodes/Synth eşlikler ise bana ait.

    Çalışmanın prodüksiyonunu müzik dünyasının yakından tanıdığı efsane davulcu ve ses mühendisi Dave Weckl yaptı. Mixing ve mastering aşamaları da yine Dave Weckl’a ait. Dave’in gönüllü ve içten kullandığı prodüksiyon gömleği beni onore etmiştir bu sebepten ona da ayrıca çok teşekkür etmek isterim.

   Kapaktaki görselin sahibi Kerim Belet’e, bu süreçte dijital ortam çalışmalarımı yönlendiren Eren Yağmuroğlu’na, desteği ile hep yanımda duran sevgili dostum Soner Ersen ve Ümit İnatçı’ya, ayrıca eşim Emine Akosman’a da çok teşekkür ederim.

     22 Mart Cuma günü dinleyicilerle buluşacak olan çalışmanın ön tanıtımlarını zaman zaman sosyal medyada paylaşacağım. Sizlerin bu konudaki desteği, takibi ve paylaşımları daha başka çalışmalar yapabilmemiz için bizlere destek olacak ve bizleri motive edecektir. Umarım keyifle ve beğeniyle dinlersiniz.”

Okan Ersan kimdir?

  Okan Ersan, 1972’de Lefkoşa’da doğdu. Müziğe küçük yaşta piyano ve bas gitar çalarak başladı. 15 yaşında gitar çalmaya karar veren Ersan, uzun yıllar Rock-Blues tarzında çalışmalar yaptı. Daha sonra Modern Caz armonisi kompozisyon çalışmaları üzerine yoğunlaştı ve bu nitelikte müzikler yazdı.

   2003 yılında İngiltere’de Birmingham da "Guitarist Magazine” in yaptığı yarışmada o yılın en iyi 5 gitaristinden biri seçildi ve gitar dergilerinde yer aldı.

   2004’te Türkiye’nin seçkin müzisyenleri ile ilk albümü olan "To Whom it May Concern” i kayıt eden Ersan aynı yıl içerisinde Grammy ödüllü şarkıcı Billy Paul’un daveti ile Amerika’da çeşitli eyaletlerde sahne aldı. Billy Paul ve Jr.John Lee Hooker ile sahne aldığı Kansas City Blues-Jazz Festivalinde kendi eserlerini

seslendiren Ersan böylece adını ilk kez uluslararası festivallere taşımış oldu. 2005 yılında dünyanın en büyük müzik firması kabul edilen Yamaha ile sözleşme imzaladı ve bugün halen Avrupa lisanslı uluslararası Yamaha endorseri olarak çalışmaktadır.

   2006’da Istanbul Superband ile Avrupa’nın en önemli festivallerinden biri kabul edilen Leverkusener Jazztage’de Al di Meola ya supporting band olarak davet edildi. 2007’de Leverkusen Jazztage de Robben Ford ve Snovy White ile GUITAR MASTERS kategorisinde sahne alan Ersan kariyerine güç kattı.

  2008’de Avrupa’nın ünlü Jazz-Metal grubu Panzerballet ile Almanya’da kayıtlara girdi ve albüm yaptı. Yine 2008’de Leverkusen’de Chick Corea ve John Mc Laughlin’e supporting olarak davet edildi, sahne aldı. Bunun yanı sıra Avrupa’da çaldığı festivaller arasında Aalener Jazz Festival, Ingolstad Jazztage, Erlangen

Music Festival, Dresden Jazzfest gibi festivaller bulunmaktadır.

   2011’de Penang Island Jazz festivali, 2012’de Çin de Nanjing Jazz Festivali, 2016’da Tunus da Carthage Jazz Festivali ve 2018’de Aalener Jazz Festivali, Ingolstad Jazztage ve dördüncü kez Leverkusener Jazz Festivali sahne aldığı konserler arasındadır.

   2014’de 2’nci albümü olan "A Reborn Journey”yi İstanbul Superband ile kayıt etti. Bu albümde doğu-batı sentezini fusion tarzında dinleyiciler ile buluşturdu ve ilk kez

bir Kıbrıslı Türk sanatçının çalışması Grammy Awards ödüllerinde aday-adayı olarak 6 dalda ilk 30!da yer almış oldu. Okan Ersan’a misafir sanatçı olarak Ernie Watts, Ola Onabule, Mısırlı Ahmet ve Ercan Irmak gibi sanatçılar katkı koydu. Mixing- Mastering aşamasında Dave Weckl ve George Whitty ile çalıştı.

   2019’da Sümer tableletlerinden esinlenerek araştırmalarda bulunan Ersan, “Nibiru” albümünü kayıt etti ve dinleyicisi ile buluşturdu. Yine aynı çalışma içerisinde "Wow Signal” dan yola çıkan sanatçı uzay, uzay-zaman, kütle-çekim gibi konuları da ele alarak eserler yazdı. Yazdığı eserler ve albüm Avusturya da UNESCO tarafından bilim günlerinde kullanıldı ve halen kullanılmaktadır.

   Birçok sanatsal aktiviteye ve çalışmaya imza atan Ersan, 2021’de Resim Sanatçısı Ümit İnatçı’nın Armonia Mundi adıyla açtığı sergide eserlerindeki renk ve soyut imge katmanlarına müzikal yorum kazandırarak resim-müzik ilişkisini vurgulayan deneysel müzikler yazmıştır.

   Astronomiye olan ilgisi ve çalışmaları sebebiyle 2024’te Slovakyada yapılacak olan Bilim Müzik festivaline davet edilen Ersan yeni çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

    Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Gazi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Robert Koleji, Hisar Eğitim Vakfı, İstek-Okulları, DAÜ vb. gibi daha pek çok okullarda atölyeler gerçekleştirmiş olan Ersan, Yamaha ve PRS Guitars firmaları ile International Endorser olarak çalışmalarına devam etmektedir.

   Bugüne kadar Tunus!dan Malezya!ya, Almanya!dan Çin!e, İngiltere!den Amerika!ya pek çok ülkede konser veren sanatçının To Whom it May Concern, A Reborn Journey ve Nibiru olmak üzere 3 albümü ve One by One adında bir teklisi bulunmaktadır. Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da yaşamını sürdüren Ersan yeni kuşak müzik sanatçılarının yetişmesine de katkı koymaya devam etmektedir.” 

Editör: Ahmet Karagözlü