Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Beyoğlu, yaptığı açıklamada “Karne Stres Sebebi Olmasın” dedi.

Dr. Erdem Beyoğlu’nun açıklaması şöyle:

Yoğun bir eğitim döneminin ardından sıra karnelerin alınmasına geldi. Karnelerin alınması ile de gerek ailelerde gerekse çocuklarda bir telaş başlamaktadır. Kimi çocuk ve aile karnelerin ardından sevinirken kimi çocuk ve aile içinse hüzünlü trajediler oluşmaktadır. Bu nedenle çocuklarımızın sağlıklı ruhsal gelişimlerinin desteklenmesi ve onların hayata hazırlanmaları açısından ailelere alttaki öneriler hazırlanmıştır;

1. Karnenin sadece bir gösterge olduğunu unutmayınız. Çocuğunuzun hangi alanlarda iyi olduğunu ve hangi alanlarda desteklenmesini gösteren bir gösterge gibi kabul ediniz. Böylelikle çocuğunuzun desteklenmesi gereken alanlarını iyi belirleyip gelecek dönem için nasıl ve ne şekilde onu yönlendirebileceğinizi onunla birlikte belirleyip gelişimine olumlu katkıda bulunabilir ve okula karşı daha istekli olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Notlarından dolayı çocuğunuzu asla psikolojik baskı altına almaya çalışmayınız. Notlarından dolayı yeterli aile sevgisi alamayan veya notlarından dolayı psikolojik baskıya uğrayan çocukların gelecekte okuldan soğuyabileceğini, daha içe kapanık ve kaygılı olabileceğini unutmayınız. Bunun yerine çocuğunuzla nasıl daha başarılı olabileceği, neler yapılabileceği konusunda konuşunuz. Aile olarak sizden beklentisi olup olmadığını ve sizlerin bu sürece nasıl katkı yapabileceğinizi konuşunuz.

3. Karneyi okul ile yeniden iletişime geçmek için fırsat olarak kullanın. Çocuğunuzun okuldaki durumu sadece akademik değil aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişimi için de gereklidir. Bu nedenle Öğretmenleri ile konuşarak okuldaki durumu hakkında bilgi alıp onların gerekli yönlendirmelerini ile eksik olan alanlarının gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

4. Son olarak Şubat Tatilini verimli bir şekilde kullanınız. Şubat Tatili her çocuk için bir dinlenme fırsatıdır. Ancak bu fırsatı iyi değerlendirmek ise sizlerin elindedir. Tatil boyunca çocuklar tıpkı erişkinler gibi sürekli TV izlemek ve cep telefonu ile oynamak istemektedir. Halbuki bunlar çocuklarınız sağlıklı gelişimini bozmaktadır. Bu nedenle çocukların olabildiğince sosyal ve fiziksel aktivitelere yönlendirilmesi, ekran kullanımını (TV, cep telefonu, Play – Station, Nintendo vs) sınırlandırmaları önerilmektedir. Ekran kısıtlaması konusunda genel kabul gören görüş ise;

a. 0-3 yaş arasındaki çocukların mümkünse hiç izlememesi,

b. 3-6 yaş çocuklar için günlük en fazla bir saat,

c. İlkokul çağı çocukları için günlük en fazla iki saat ve ergenler için de günlük en fazla 3 saat ekran kullanmalarıdır.

Tüm Çocuklara ve ailelere keyifli Şubat Tatilleri diler, karne stresinden uzak verimli bir tatil geçirmelerini dileriz…”