Ahmet KARAGÖZLÜ

   Ülkemizde geçtiğimiz yıllara göre bu kışın mevsim normallerinden daha az yağış alması kuraklığı da beraberinde getirdi.

   Her yıl binlerce dönüm tarımsal araziyi büyük umutlarla eken üreticilerin bu sezon tüm ümitleri suya düştü.

   Ülkenin birçok bölgesindeki ekinler yağış azlığı nedeniyle ya hiç yeşermedi, ya yeterince büyümedi ya da hiç başak vermedi.

   Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan üreticiler, bu yıl yağmura hasret kaldıklarını belirterek çok kötü bir sezon geçirdiklerini söyledi.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan sektör temsilcileri, şu andan itibaren 15 Nisan’a kadar yağmur yağarsa kurtarılacak birçok bölgenin olduğunu, ancak ufukta yağış görülmediğine dikkat çekti.

Naimoğulları: Bu yıl büyük bir kuraklık yaşanacak

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bu yıl büyük bir kuraklık yaşanacağını belirterek üreticilerin saman ve balya gibi kaba ot bile bulmakta zorlanacağını söyledi.

   Arpa ihtiyacının aylık 10 bin ton, yıllık 120 bin ton olduğunu belirten Naimoğulları, minimum 70-80 bin ton civarında da kaba ota ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

   Naimoğulları, bu yıl Orta Mesarya ve Güzelyurt bölgesinde çok ciddi anlamda kuraklık yaşandığını ifade ederek “Bu yıl ihtiyaç duyulan kaba otun yarısını bile oluşturamadık” dedi.

“İhtiyacın yarısını yine ithal edilmek zorunda”

   Bu saatten sonraki yağışların, sadece düzenli yağış alan bölgelerde olumlu sonuç verebileceğini dile getiren Naimoğulları, geçen yıl Türkiye’den 25 bin ton balya getirildiğini, bu yıl ihtiyacın yarısını yine ithal etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

   Karpaz, Girne ve Güney Mesarya bölgelerindeki arazilerin nispeten daha iyi durumda olduğunu belirten Naimoğulları, bu bölgelerden tohumluk materyal alınmasının beklendiğini kaydetti.

“Yurtdışından kaba ot getirilmesi çok maliyetli”

   Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde daha fazla “sano ve silaj” üretiminin yapıldığını dile getiren Naimoğulları, “Üretici şu anda tarlalarında ne varsa biçmek için uğraş veriyor” dedi.

   Naimoğulları, her gün mazota zam gelse de, şartlar çok daha kötü olsa da, yurtdışından kaba ot getirilmesinin çok daha maliyetli olduğunu vurguladı.

“Orta Mesarya’da ürün hiç yetişmedi”

   Özellikle Balıkesir, Cihangir, Düzova, Aslanköy, Meriç, Gaziköy, Dilekkaya, Paşaköy ve Turunçlu gibi Orta Mesarya bölgelerinde ürün hiç yetişmediğine dikkat çeken Naimoğulları, “Bu bölgelerde 3 dönümden 1 tane silaj çıkıyor” dedi.

   Naimoğulları, bu durumun hayvancının maliyetini ciddi anlamda yükselttiğini kaydederek çok ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

“Ülkenin en büyük ihtiyacı kaba ot”

   Geçmiş yıllara göre arpa ekimin azaldığını, üreticilerin buğdaya yöneldiğini ifade eden Naimoğulları, yurtdışından arpa getirmenin imkanlar çerçevesinde daha kolay olduğunu söyledi.

   Naimoğulları, ülkenin en büyük ihtiyacının kaba ot olduğunu belirterek bu yıl kuraklık nedeniyle saman ve balyanın yurtdışından getirilmesinin beklendiğini kaydetti.

“15 Nisan’a kadar zaman var ama ufukta yağmur yok”

   Mesarya bölgesinde ekilen arazilerin yüzde 85’inin “sano ve silaj” olarak biçildiğini dile getiren Naimoğulları, bu saatten sonra zararsız yağış olursa sadece yem bitkisi olarak yetiştirilen yulaf ve baklagil gibi ürünler ile düzenli yağmur gören arazilerdeki buğday ve arpaların başaklarının gelişmesine fayda sağlayacağını söyledi.

   Naimoğulları, 15 Nisan’a kadar zamanın olduğunu, ancak ufukta yağmur olmadığını belirterek tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade etti.

“Hayvancıyı çok kötü günler bekliyor”

   Şu anda ülkede yarı kurak bir yılın yaşandığını ifade eden Naimoğulları, bazı bölgelerde tamamen, bazı bölgelerde ise nispeten verim düşüklüğü olduğunu, sadece küçük miktar bir arazinin verimli olduğunu söyledi.

   Naimoğulları, 800 bin dönüm arazinin 200-250 bin dönümünde ürünlerin iyi, 150-200 bin dönüm arazinin yarı kurak ve 300-350 bin dönüm arazinin ise ya kurak ya da ciddi anlamda düşük verimli olduğuna dikkat çekti.

   Hayvancıyı özellikle “kaba ot ve fiyatlar” konusunda çok kötü günlerin beklediğini ifade eden Naimoğulları, Türkiye’den gelen kaba otun desteklenmesi ve canlı hayvan ile süt fiyatlarının acilen yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Nizam: Tüm bölgeler büyük tehlikede…

   Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, 2022-2023 sezonuna göre bu yılki yağışların ilk başlarda daha iyi olduğunu, ancak şu anki yağışların “bölgesel yağışa” dönüştüğüne dikkat çekti.

   Nizam, özellikle Orta Mesarya ve Güzelyurt’a doğru olan dağ yamaçlarında kısmen olgunluk oluştuğunu ancak geriye kalan tüm bölgelerin büyük tehlike altında olduğunu söyledi.

   Meteorolojik verilere bakıldığında önümüzdeki günlerde yağış görülmediğine dikkat çeken Nizam, üreticilerin bir an önce tarlalarında ne oluştuysa hemen kaldırması gerektiğini belirtti.

“Bu sezon iyi başladık ama kötü sonlandırıyoruz”

   Kuraklık nedeniyle bölgesel olarak ekilen bazı tarlalarda çimlenme sorunu da olduğunu söyleyen Nizam, “Bu sezon iyi başladık ama kötü sonlandırıyoruz” dedi.

   Nizam, şu andan itibaren yağmur yağarsa kurtarılacak birçok bölgenin olduğunu belirterek, her şeyin bu yağışlara bağlı olduğunu vurguladı.

   Ülke genelinin büyük bir bölümünde kuraklık yaşanacağını, ancak ürün alınabilecek bazı bölgelerden de olacağını dile getiren Nizam, “Bu yıl bölgesel kuraklık yaşanması öngörülüyor” dedi.