Türk Lirası (TL) mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 36’ dan yüzde 46’ya yükseltildi. Bu durum bankalarda TL mevduatları bulunanları sevindirirken, TL borcu olanları ise kara kara düşündürüyor. Bankalara TL borcu olanlar, borç faizlerinin bir anda artabileceğinden endişeli…

    Konuyla ilgili Bağımsız Gazeteye konuşan Ekonomist Göksel Saydam, TL faiz oranındaki artışın, artış kararı alınmadan önce bankalardan borç alan ve taksitleri devam eden kişilerin de borçlarına yansıyabileceğini söyledi.

    Bankaların bu olasılığı göz önünde bulundurarak yaptıkları borç senetlerine bu yönde maddeler eklediklerini ifade eden Saydam, bu nedenle de devam eden borçların dahi faizlerinin artırılabileceğini belirtti.

“Borç faizine ek her faiz üzerinden

yüzde 3 Banka Sigorta İşlemleri Vergisi de alınıyor”

   Göksel Saydam, faiz oranının artması ile birlikte borç faizlerinin de arttığını ifade ederek bunun önceden devam eden borçları da kapsadığını söyledi.

   Saydam, TL faizlerinin yüzde 46, dolar faizlerinin yüze 2, Euro faizlerinin 1,25 ve sterlin faizlerinin de yüzde 2 olarak belirlendiğini kaydederek, ayrıca TL’de ticari kredi faizlerinin yüzde 60, dolarda ticari kredi faizlerinin yüzde 5, Euro’da ticari kredi faizlerinin yüzde 5 ve sterlinde de ticari kredi faizlerinin yüzde 5 belirtti.

   Göksel Saydam, “bir kişi bankadan TL olarak 100 TL borçlandığında banka yıllık 60 lira faiz uygular. Bu faiz ödenirken de 60’ın üzerinden yani faizin üzerinden de Banka Sigorta İşlemleri Vergisi alıyor. Bunu banka almıyor ancak vatandaş bunu banka vasıtası ile Vergi Dairesi’ne ödüyor. Yani banka her ödenen taksitin faizinden yüzde 3 Vergi Dairesi için kesinti yapıyor. Yani her taksit yüzde 3 eksik ödeniyor” dedi.

    Bu yüzde 3’ünde her faiz ödeneceğinde kesildiğini belirten Saydam, Banka Sigorta İşlemleri Vergisi’nin her kredi borcu ödendiğindeki taksitten ve sigortalardan alındığını söyledi.

Göksel Saydam, Banka Sigorta İşlemleri Vergisi’nin yüzdeliğinin sabit olduğunu belirterek, borcun yükselme oranına bağlı olarak faizin de yükseldiğini ve bunun da faize bağlı bir vergi olup, bunun da borçlanma faizini artırdığını kaydetti.

 

“Mevduatların yüzde 80’i dövize döndü”

   Bankaların birinden aldığı mevduatı başkasına kredi verdini söyleyen Saydam, mevduat sahibinin yani paranın sahibinin bankalara giderek, faizin artmasını isteyeceğin belirtti.

    Bankalarında bu faizi veremem diyemeyeceğini çünkü böyle bir durumda da mevduat sahibinin parasını çekip başka bankaya gideceğini ifade eden Göksel Saydam, bu nedenle de bankaların yaptıkları anlaşmalarda küçük yazılarla faiz artırımı yapma hakkı olduğunu belirttiğini söyledi.

     Saydam, bankalarında peşinen o yetkiyi sözleşmenin içinde aldığını belirterek, “bu durumunda borcu olanları zora düşürüyor. Çünkü borçluların paraları da bu süreç içerisinde eriyor” dedi.

    Göksel Saydam, ayrıca mevduatların yüzde 80 civarında da dövize döndüğünü ve devletin de bu nedenle dövize en düşük faizi verdiğini kaydetti.