Eniz ORAKCIOĞLU

   Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz toplu taşımacıları da etkiledi.

   Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, hayatın günden güne pahalı olduğunu, ekonomik krizin ciddi derecede hissedildiğini ve bu durumdan taşımacılık sektörünün çok fazla etkilendiğini kaydetti.

   Topaloğlu, asgari ücretin arttığını ama sektördeki az kazanç sebebiyle çalışanın yatırımını yapamadıklarından dolayı devletten prim desteği beklediklerini vurguladı.

   Asgari ücret arttıkça çalışanların sosyal haklarının da arttığına işaret eden Topaloğlu, yılın 165 günü öğrenci taşıyıp, sonra arabaları park edip beklediklerine dikkat çekti.

   Toplu taşıma araçlarını kullanan kesimin öğrenciler ve dar gelirli kesim olduğundan fiyat yükseltmenin sıkıntı yarattığını söyleyen Topaloğlu, taşımacılık fiyatlarını yükseltmeye karşı olduklarını, fiyat yükselttikçe talebin azaldığını ifade etti.

“Taşımacılar eylülde aldığı artışı halen cebine koymadı”

   Topaloğlu, öğrenci taşımacılığı için Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalanmadığını, taşımacıların eylülde aldığı artışı halen cebine koymadığını söyledi.

   Bütün girdilerin dövize endeksli olduğunun altını çizen Topaloğlu, fiyatların durmadan arttığını, araçların servis ücretine 18 bin TL öderken bugün 35 bin TL verdiklerini kaydetti.

   Toplu taşımacılıkta artık el değişimlerinin başladığını, tekelleşmeye doğru gittiklerini ifade eden Topaloğlu, bazı yerlerde toplu taşımacılığın duracağını vurguladı.

   Topaloğlu, sektörden 15 bin kişinin ekmek yediğine dikkat çekerek, bugün 2023-2024 eğitim yılında 800 araçla 28 bin öğrenci taşıdıklarına vurgu yaptı.

    Topaloğlu, 280 ilkokul ve anaokul öğrencileri için refakatçi olduğuna işaret ederek, bu kişilerin parasının da kendileri üzerinden çıktığını ama halen protokolün imzalanmadığını ifade etti. “Protokol için eylem ve grev mi yapmalıyız” diye soran Topaloğlu, kaos istemediklerini ama bir an önce protokolün imzalanması gerektiğini söyledi.

   Topaloğlu her seferinde bütçenin kısıtlı olduğunun ileri sürüldüğünü, ama öğrencileri taşımanın da bir bedeli olduğunu ve bu bedelin ödenmesi gerektiğini vurguladı.

“Üniversiteler taşımacılıktan rant sağlıyor”

   Arabalar eski diye şikayet aldıklarını vurgulayan Topaloğlu, devletin kendilerine kredi imkanı sağlamadığını, ciddi bir gelir kaynakları olmadığını, üniversitelerin öğrenci taşıdığını, öğrenci taşımacılığında henüz protokol imzalanmadığını bu nedenlerle de araç yenileyemediklerini ifade etti.

   Topaloğlu, üniversitelerin bu işten ciddi rant sağladığını belirterek, üniversitelerin öğrenci taşımacılığından yılda 3 bucuk milyon Euro kazandıklarını belirtti.

   Üniversitelerin taşımacılık için KDV ve vergi yatırmadıklarının altını çizen Topaloğlu, vergi kaçırdıklarını ev onlara hesap soran olmadığını iddia etti.