Ahmet İLKTAÇ

Geçtiğimiz gün Cyprus Mail isimli gazetede, "ayak parmağı yiyen" dev su böceğinin Kıbrıs'ta görüldüğüne yönelik haber insanlar arasında büyük korku ile karşılandı. Türü Kıbrıs'ta ilk kez 2021 yılında gözlemleyen Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Hasan Deniz Akbora, söz konusu böceğin oluşturulan algının aksine, “ayak parmağı yiyen” adı ile bilinen bu türlerin ayak parmağı yemek gibi bir özellikleri bulunmadığını söyledi.

Akbora, türün yalnızca renkleri itibarı ile zeminde çok seçilmediklerinden üzerlerine basılması durumunda, yılan ve akreplerde olduğu gibi ayak parmağınızı ısırıp acılı ve sıkıntılı bir durum yaratabildiklerini bildirdi.

Akbora: İlk kez 2021 yılında Bedis'de görüldü!

BAĞIMSIZ Gazete’nin sorularını yanıtlayan DAÜ Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Hasan Deniz Akbora, İngilizcesi "Giant Water Bug” olarak bilinen “Lethocerus patruelis” isimli böcek ülkemizde ilk kez 20 Mayıs 2021 tarihinde Bedis plajında kendisi tarafından gözlemlendiğini söyledi.

O dönem rutin olarak yapılan deniz kaplumbağası yuva kontrolü sırasında kumsalda ters biçimde gözlemlenen türün düzeltilerek istediği yere gidebilmesinin sağlandığını ve videosu alındıktan sonra serbest bırakıldığını kaydeden Akbora,  türün daha sonra Güney Kıbrıs dahil adanın birkaç yerinden toplam 7 adet birey olarak rapor edildiğini ifade etti.

Hasan Deniz Akbora, bu böceklerin esas dağılımlarının; Güney-Doğu Avrupa, Güney Balkanlar, Türkiye, Pakistan, Hindistan ve Myanmar olarak verilmekte olduğunu, Kıbrıs adası için yabancı olan bu türün uçarak komşu ülkelerden Adaya geldiğinin düşünülmekte olduğunu bildirdi. 

Söz konusu böceğin ana besin maddesinin sucul organizmalar oluşturmakta olduğunu, küçük balıklar, iribaş (kurbağa larvası), sucul eklembacaklılar gibi organmazlar olduğunu anlatan Akbora, türün baş bölgesindeki kıskaçlar ile yakaladıkları hayvanları ısırarak, örümceklerde olduğu gibi sindirim enzimleri ile dolu salyalarını ava enjekte ettiklerini ve daha sonra sindirilmiş dokuları içerek beslendiklerini söyledi.

"Üzerine basılırsa ısırır, ama parmağınızı yemez"

Hasan Deniz Akbora, Türkçe “ayak parmağı yiyen” adı ile bilinen bu türlerin ayak parmağı yemek gibi bir özellikleri bulunmamakta olduğunun altını çizdi ve  "yalnızca renkleri itibarı ile zeminde çok seçilmediklerinden üzerlerine basılması durumunda, yılan ve akreplerde olduğu gibi ayak parmağınızı ısırıp acılı ve sıkıntılı bir durum yaratabiliyorlar. Kısaca ürkütülmedikçe kimsenin parmaklarına saldırmayan hayvanlardır" dedi.

Bu tür durumlardan kaçınılması için alınacak en iyi önlemin basılan yere dikkat edilmesi olduğunu belirten Akbora, ısırılma durumlarında ise ısırılan bölgeyi dayanılabilecek kadar sıcak su içerisine batırıp en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi olduğunu sözlerine ekledi. 

Editör: Ahmet Karagözlü