Ceren ÖZBİL

   Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık, Koop-Süt’ün mali durumunu değerlendirdi. Ilık, Koop-Süt’ün çalışma hayatının tüm kurallarına uyduğunu ve bu nedenle de maliyetlerinin arttığını ifade etti.

   Aralık 2023’te 5 milyon 829 bin 112 TL olan Koop-Süt genel giderinin Ocak 2024’te 9 milyon TL’ye ulaştığını kaydeden Ilık, ayrıca Koop-Süt’ün aralık ayı elektrik faturasının da 2 milyon 241 bin TL olduğunu söyledi.

    Ilık, tüm bunlara ek olarak Koop-Süt’ün Sosyal Sigortalar Prim desteğinden de yararlanamadığını belirtti.

    ‘Koop-Süt’te istihdam yapıldı ve maliyetler artırıldı’ söyleminin de doğru olmadığını söyleyen Ilık, kurumda 2018’de 151 kişi çalışırken şimdi çalışan sayısının 135 olduğunu belirtti.

“Koop-Süt 15 kooperatifin ortaklığında bir limitet şirket”

   Çelebi Ilık, Koop-Süt’ün 15 kooperatifin ortaklığında olan bir limitet şirket olduğunu söyleyerek bu kooperatiflerden her birinin genel kurulda 5 oy hakkı olduğunu belirtti.

    Yani bu genel kurullarda toplam 75 kişinin gidip, oy kullandığını söyleyen Ilık, gösterilen adaylar arasında da seçim yapıldığını ifade etti.

“Genel gideri 9 milyon TL’ye ulaştı”

   Ilık, Aralık 2023’de gider 5 milyon 829 bin 112 TL’yken yapılan hayat pahalılığı, ihtiyat sandığı işveren ve sosyal sigorta, işveren katkı payları ile şu anda bu rakamın 9 milyon TL’ye yaklaştığını kaydetti. Ayrıca Koop-Süt’te çalışma saatlerinin belli olduğunu kaydeden Ilık, fazla çalıştırılma olması durumunda da ek mesai ödendiğini ifade etti.

    Koop-Süt’te çalışma hayatının bütün kurallarının uygulandığını kaydeden Ilık, önemli olanın diğer süt ve diğer çalışma alanı içerisinde olan işyerlerinin de çalışma hayatının kurallarına uyması olduğunu belirtti.

    Ilık, oluşan fiyat farkının da bundan kaynakladığını söyledi.

“ ‘Koop-Süt’te istihdam yapıldı, maliyetler arttı’, algısı doğru değil”

    Koop-Süt’te 2018’de 151 çalışan, 2019’da 144, 2020’de136, 2021’de138, 2022’de 136 ve 2023’de de 136 çalışan olduğunu ifade eden Çelebi Ilık, ayrıca 2024 Ocak itibari ile de 135 çalışan olduğunu söyledi.

    Ilık, kısaca ‘Koop-Süt’te istihdam yapıldı ve maliyetler artırıldı’ algısının doğru olmadığını kaydederek, “maliyetler şu anda döviz bazında alınan ham madde, poşet ve benzeri ürünler nedeniyle arttı” dedi.

“Kooperatifler SSK desteğinden faydalanamıyor”

   Çelebi Ilık, bütün kooperatiflerin bir ayrıcalığı olması gerektiğini belirtti ve kooperatiflerin daha ucuz ve daha verimli olması için bunun şart olduğunu ifade etti.

    Ilık, kooperatiflerin şu anda SSK Prim desteğinden faydalanamadığını söyleyerek, ayrıca Koop-Süt’ün elektrik faturalarını da normal sanayi elektriği üzerinden ödediğini kaydetti.

    Kooperatiflerin prim desteğinden yararlanamamasının başlıca nedeninin bu kararlar alınırken, ilgili merciye kooperatiflerin davet edilmemesi olduğunu belirten Ilık, “Şu anda bazı kooperatifler kurumlar vergisi dışında kalırken, belediyelerin birleştirilmesinden sonra bazı kooperatifler vergiye dahil edildi” dedi.

Ilık, bu konuyu Gelir ve Vergi Dairesi’ne bildirdiklerini kaydetti.

    Kooperatiflerin çağa uygun bir şekilde araç gereç ve donanımını yenilemesi gerektiğini söyleyen Ilık, eski model bir araç ile yeni model bir aracın yakıt giderinin bile farklı olup, bunun da maliyete yansıdığını ifade etti.

   Çelebi Ilık bunun için de devlet desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

“Kooperatifler yasa gereği parasını Kooperatif Merkez Bankası’na yatırıyor”

    Çelebi Ilık, kooperatiflerin yasa gereği olarak paralarını Kooperatif Merkez Bankası’na gönderdiklerini ancak en yüksek kredi faizlerinden birini de kooperatiflere Kooperatif Merkez Bankası’nın uyguladığını belirtti.

   “Kooperatiflerin parası ile dönen bir yer kooperatiflere daha uygun bir kredi verebilmeli” diyen Ilık, bu konuda da bir girişim yapacağını kaydetti.