Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Yönetim Kurulu, Cengiz Topel Hastanesi Acil Sevisi’nin diğer hastanelerin acillerinde olduğu gibi alarm verdiğini açıkladı.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Yönetim Kurulu, konuyla ilgili bu sabah Cengiz Topel Hastanesi Acil Servisi önünde basın açıklaması yaptı.
Cengiz Topel Hastanesi’nde verien hizmete her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekilen açıklamada, Cengiz Topel Hastanesi Acil Servisi’ne ayda 3500 ile 4500 hastanın başvurduğu belirtildi.
Sağlık Bakanlığı ve hükümete acil servislerdeki sorunlara eğilmeleri için 1 aylık süre verildiği aktarılan açıklamada “Bu sürenin sonunda Cengiz Topel Hastanesi’ne yapılan ziyarette gördük ki henüz acil servisteki sorunlara çare üretilmemiş, hekim ve personel kadrosu güçlendirilmemiştir” denildi.
Açıklamada, “Tüm hastanelere yapacağımız ziyaretler sonrası durumu yeniden değerlendirip gerekli kararları üreteceğimizin bilinmesini isteriz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın tam metni şu şekilde:
“İçinde bulunduğumuz hastane binası 1929 yılında, bölgede bulunan CMC Maden Şirketi tarafından kendi işçileri ve aileleri için inşa edilmiştir. Bina, 1975 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bölge halkına sağlık hizmeti vermek üzere ikinci basamak hastane olarak düzenlenmiştir.
Geçtiğimiz yıl Anadolu’da yaşanan depremler sonrası bölgemizde artan deprem riski nedeni ile yapılan değerlendirmelerde binanın depreme dayanıklı olmadığı belirtilmiştir.
Diğer yandan bölgede uzun yıllardır yapımı bir başlayıp bir duran Güzelyurt Hastane binası bir türlü bitirilip hizmete giremediği için, Cengiz Topel Hastanesi’nde verilmekte olan hizmete her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.
Bölgede açılan üniversitelerin de etkisi ile daha da artan nüfusa bağlı olarak hastaneye başvuran hasta sayısı giderek artmaktadır. Buna karşın ne hastane binasında yani kapasitede ne de personel sayısında buna cevap verecek artış olmuştur.
Birçok uzmanlık dalında daimi hekim bulunmayan hastanede, hizmetlerin bir kısmı, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden günübirlik gelen uzman hekimler tarafından verilmektedir. Bugün itibarı ile Cengiz Topel Hastanesi’nde daimi olarak bulunan başhekim de dahil toplam 11 uzman hekim ve 2 pratisyen hekim vardır. Ayrıca haftanın belirli günlerinde bulunan veya sadece poliklinik hizmeti vermek üzere hastaneye gelen toplam 6 uzman hekim daha görev yapmaktadır. Hastanede ameliyathane mevcuttur, çeşitli büyüklükte ameliyatlar yapılmaktadır ancak sürekli olarak anestezi uzmanı görev yapmamaktadır.
Cengiz Topel Hastanesi’nin günün 24 saati arlıksız hizmet veren acil servisine bakacak olursak, ayda 3500 ile 4500 hastanın başvurduğunu görebiliriz. Buna karşın, acil hizmetlerin sürdürülebilmesi için acil kadrosunda sadece 2 pratisyen hekimin görev yaptığını da belirtelim. Hastane kadrosundaki tüm uzman hekimler ise, kendi uzmanlık alanlarında nöbet tutmak yerine acil kapı nöbeti tutarak acil hizmetlerinin sürdürülebilmesini sağlamaktadır.
Mesai saatleri dışında acil serviste tek hekim nöbet tutmakta ve hastanede başka nöbetçi hekim bulunmamaktadır. İleri merkeze sevk edilmesi gereken bir hasta olduğunda yine aynı nöbetçi hekim hastayı ambulansla götürmektedir. Böylesi zamanlarda yatan hastaların ve acilin önünde bekleyen hastalar doktorsuz bir hastanede on-call olan ve göreve çağırılan ikinci bir hekimin evinden gelmesini beklemektedir.
Oysa acil tıp ayrı bir uzmanlık dalıdır. Acil servislerin 24 saat boyunca aralıksız vermesi gereken hizmeti kendi kadroları ile sürdürebiliyor olması da çok önemlidir.
Aynı zamanda, hastanede yatmakta olan hastaların bakımı için ise ayrı nöbetçi bir servis hekimine de ihtiyaç vardır.
Acil servise başvuran hastaların radyolojiye veya servislere taşınması veya tahlil numunelerinin laboratuvara götürülmesi için görev yapacak personel eksikliği de işleri yavaşlatıp aksatmaktadır.
Cengiz Topel Hastanesi’nde hizmete giren bilgisayarlı tomografi cihazını kullanabilecek teknisyen sayısı kısıtlı olduğundan mesai dışı saatlerde cihaz kullanılamamaktadır
Acile başvuran ve dakikalar içinde değerlendirilmesi gereken hastalara, doğru teşhis koyabilmek için ihtiyaç duyulacak her türlü laboratuvar ve görüntüleme (röntgen, ultrason, tomografi gibi) olanaklarının mevcut ve çalışır durumda olması elzemdir.
Aksi takdirde, acillerdeki her türlü eksiklik ve aksaklığın bedeli geri döndürülemeyecek sakatlık veya can kayıpları ile ödenebilir.
Yeterli hekim, personel olmamasının, teşhis ve tedavi imkanlarının kısıtlı olmasının sonucunda, sadece hastalarımız risk altına girmekle kalmaz biz hekimler de mesleki hata riskine maruz kalmış oluruz.
Sendika yönetimimiz, göreve geldiği günden beri, sağlık sistemindeki aksaklık ve sorunların başında, acilen ele alınması ve ivedilikle çözüm üretilmesi gerektiğini düşündüğü acil servislerdeki sorunları gündemde tutmaktadır.
Sağlık Bakanlığı ve Hükümete acil servislerdeki sorunlara eğilmeleri için verdiğimiz 1 aylık sürenin sonunda, bugün Cengiz Topel Hastanesi’ne yaptığımız ziyarette gördük ki henüz acil servisteki sorunlara çare üretilmemiş, hekim ve personel kadrosu güçlendirilmemiştir.
Tüm hastanelere yapacağımız ziyaretler sonrası durumu yeniden değerlendirip gerekli kararları üreteceğimizin bilinmesini isteriz”.