Bugün hepimiz çılgınlar gibi oyun oynuyorsak bunu onlara borçluyuz. Onlarsız oyun sektörü belki hiç olmayabilirdi. Onlar; emektar oyun konsolları. Video oyunları kendi tarihinde inanılmaz bir yol katletmeyi başardı ve inanılmaz bir gelişim gösterdi. Bir dönem birkaç pikselin bir araya gelerek oluşturduğu görüntülerle oynadığımız oyunlar, şimdi gerek görsel, gerekse içerik açısından kelimenin tam anlamıyla ateş ediyor. Ancak bu süreç öyle oldu da bitti bir süreç olmadı. İnsanoğlu tarih boyunca kendini eğlendirmek için çeşitli oyunlar bulmuştur. Teknolojinin gelişimi ile elbette oyunlar ve oyun yöntemleri de gelişmiştir. 1950’lerde ilk oyun konsollarının temeli atılsa da ev tipi oyun konsolu olarak nitelendirebileceğimiz ilk ürünler 70’li yılların başlarında oyun severlerin karşısına çıkmaya başlamıştır. Günümüze kadar 8 nesil üretilen oyun konsollarını, birinci nesilden başlayarak hazırladığım Konsol dünyasının geçmişine lafı çok uzatmadan başlayalım.
Magnavox Odyssey 1972
Magnavox Odyssey birinci nesilin ilk oyun konsolu olması ile birlikte bir çok otoriteye göre ev tipi oyun konsollarının babasıdır. İçerisinde bulunan tenis benzeri bir oyun, zamanında büyük heyecan uyandırmış ve ilk oyun konsoluna göre iyi bir satış rakamı olan 330.000’e ulaşmıştı. Cihaz televizyon ekranını ortadan ikiye bölüyor ve arkadaşınızla iki elin parmaklarını geçmeyen sayıda oyunu oynamanızı sağlıyordu.
Atari Pong 1975
Magnavox Odyssey‘in tenis benzeri oyununu alıp geliştiren Atari, firmanın ilk ev içi oyun konsolu olan Pong’u duyurdu. Tarih ise 1975. 1972 yılında büyük boyutuyla sadece oyun salonlarında yer alan Pong 1975 yılına gelindiğinde oturma salonlarına gelmiş ve aileleri ekrana kilitlemeyi başarmıştı. Konsolsavaşlarını başlatan cihaz olarak bilinen Pong yüzünden Magnavox firması Atari‘ye dava açmış ve uzun uğraşlar sonucunda kazanmıştı.
Atari Video Pinball 1977
Magnavox davası yüzünden piyasaya sürülmesi bir sene ertelenen Video Pinball adındanda anlaşıldığı gibi Pinball’u temel alan bir konsoldu. İçerisinde 4 farklı Pinball oyunu, 1 basketbol ve 2 breakout barındıran Video Pinball Apple’ın kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın içinde bulundukları ve kendi prototiplerini yaptıkları bir Atari projesiydi.
Atari 2600 1977
80’lerin ortasında ülkemizde de satışa sunulan Atari 2600 piyasaya çıktığında konsol piyasası alt üst olmuştu. 1000’den fazla oyunu ile oyunculara döneminin çok üzerinde oyun seçeneği sunan Atari 2600 30 milyona yakın bir satış rakımına ulaşmış ve Atari’nin en çok satan konsollarından birisi olmuştu. Bu konsol ile birlikte Dünya ikinci nesil oyun sistemleri ile tanışmaya başlamıştı.
Nintendo Color TV 1977
Nintendo’nun oyun piyasasına ilk ciddi girişi olan Color TV sadece Japonya’da satışa çıkmış, kısa zamanda 3 milyon satış rakamına ulaşmıştı. Atari Pong klonu olan cihaz renkli yapısı ile dikkat çekiyordu.
Mattel İntellivision 1980
Atari konsollarına gerçek anlamda rakip olabilen ilk oyun konsolu olan Mattel İntellivision 8 bitten 16 bite geçişi başlatmış olan konsol olarak bilinir. 3 milyon satış rakamını kısa sürede elde eden Mattel İntellivision, ikinci nesilde Atari’nin tek egemenliğe sahip olamayacağını kanıtlamıştı.
Atari 5200 1982
Nintendo ve Mattel’in piyasaya girmesi ile birlikte tahtı sallanmaya başlayan Atari özellikle İntellivision’a cevap niteliğinde olan Atari 5200’ü geliştirmişti. Konsolun öncülü Atari 2600 gibi çok satması bekleniyordu ancak sadece 1 milyon ünite satarak 1.5 sene sonrasında piyasadan kaldırıldı. Cihazdaki başarısızlığın bir sebebi de tüm konsol üreticilerini etkileyen ekonomik krizdi.
Sega SG-1000 – Sega Mark 3 1983
Eski oyun devi Sega’nın ilk oyun konsolu olan SG-1000 3. Nesil konsolların ilki olarak kabul edilir. İstenilen başarıyı elde edemeyen cihaz 1985 yılına kadar her sene temmuz ayında yenilenmiş, daha da güçlenerek Sega Mark 3 adını almıştır. Sega Mark 3 ile ilk defa Dünya’ya açılan Sega 13 milyon satış rakamını yakalayarak üçüncü neslin önemli konsollarından birisi olmuştu.
Nintendo Entertainment System 1983
Nostaljik oyun konsolu dediğimizde akla ilk gelen cihaz olan Nintendo Entertainment System ya da daha çok bilinen kısaltılmış adı ise “NES“. Özellikle Android telefon kullanıyorsanız Google Play Store’da yüzlerce NESemulatörünün olduğunu görebilirsiniz. Günümüzde hala daha oyunları severek oynanan NES üçüncü nesil yarışının şüphesiz kazananı oldu. Dünya çapında 70 milyon satış rakamına ulaşan NES’in onlarca klonu yapılmıştı.
Atari 7800 1984
2600 ile elde ettiği başarıyı tekrar kazanmak isteyen Atari 7800 ile şansını tekrar denemişti. Donanımı ve konsol tasarımını en baştan yapan çok Atari yine istediği başarıyı elde edemedi. Cihazın içerisine yazıcı gibi oyun konsolunda olması beklenmeyen donanımlar da koyan Atari, 8 yıl boyunca ürettiği 7800’den dünya çapında 4 milyon adet satabildi.
Sega Megadrive 1988
Mega drive ile başlayan 4. Nesil günümüz oyuncularının ilk konsollarına ev sahipliği yapmıştı. NES gibi yüksek satış rakamları elde eden Mega drive günümüzde bile sevilen Sonic the Hedge hog oyunu ile beraber gelmişti. Cihaz için hala daha oyunlar yapılıyor
Super Nintendo Entertainment System 1990
NES’in büyük başarısından 7 sene sonra Nintendo bir diğer oyun konsolu Super Nintendo Entertainment System yani SNES ile aynı başarıyı tekrarlamak istedi ve amacına ulaştı. Dünya çapında 60 milyon ünite satan SNES hala daha zevkle oynanan Süper Mario World, The Legend Of Zelda ve Street Fighter 2 oyunlarını beraberinde getiriyordu. Konsol 4. Nesil yarışının galibi oldu.
SNK Neo Geo CD 1990
4. Nesilin donanımsal olarak en güçlü konsolu olan SNK Neo Geo CD zamanının çok üzerinde olan 12 MHz saat hızında çalışan Motorola işlemcisi ile göz kamaştırsa da fiyatının pahalılığı sebebiyle sadece 1 milyon adet satılabilmişti. Cihazın kendisi gibi oyunları da oldukça pahalıydı. Cihaz için çıkartılan en uygun fiyatlı oyun 50 USD civarındayken ortalama oyun fiyatları 200 – 300 USD arasındaydı.