Hükümetin et ithali izini vermesi sonrası meydanlara taşan hatta başbakanlık duvarlarının yıkılmasına kadar uzanan kavgaya dahil olan tüm taraflar kaybedecek. Sadece kavganın dışında olan ithalatçı kazanacak.

TÜK’ün birkaç yerden aldığı tekliften seçilen kişi, bu sürecin tek kazançlısı çıkacak. Gelecek et, donmuş eti muhafaza edebilecek soğutucuya sahip az sayıdaki işletme ve kasaplar tarafından alınıp satılabilecek. Bu da etin vatandaşa az sayıda ve sembolik olarak ulaşacağını gösteriyor.

Hayvan üreticilerinin eylemi karşısında Başbakan Ünal Üstel ve ekibinin hiçbir refleks göstermemesi, sorunla ilgili söyleyebilecek birşeyleri olmamasını gösteriyor.

Neden? Aklımdaki binbir sorunun yanıtı umarım korktuğum gibi çıkmayacak.

Hayvan üreticisinin muhattap alınıp görüşülmemesi gerginliği artırıyor. Her geçen gün eyleme destek artarken hükümet yalnızlaşıyor.

Kasaplar Birliği ve Restorancılar Birliği’nin de Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin yanında olması bile hükümetin ortaya atılan gerekçeye uygun hareket etmediğini gösteriyor. Et ithalinin serbest bırakılmasını talep edenlerin bile içinde bulunduğumuz ortamı benimsememesi hükümetin kararını tekrar düşünmeye itmelidir.

İthal edilecek etin miktarı ve niteliğine bakıldığında bu eti tüketiciye ulaştıracak yeterlilikte soğuk hava sistemi bulunmaması bu etin nitelikli et ihtiyacı olan işletmeler için getirileceği gerçeğini görünür kılarken, vatandaşın gözünü boyayacak az miktarda et de piyasaya sürülecek gibi görünüyor.

Başbakan Ünal Üstel ile Tarım ve Orman Bakanı Hüseyin Çavuş’un et ithali izin sürecindeki gerilimlerini bilmeyen yoktur. Gelinen noktada hükümeti sarsacak derecede büyümeye aday bu krizin yönetilmesi gibi bir dert bulunmaması düşündürcüdür.

Güncel sorunu takipte kalırken, sorunun kalıcı çözümünü isteyenlere öneriyi de sunmaktan geri kalmayalım.

Hayvan üreticisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen biri olarak kendimi ülkemizde hayvancılığın doğru yönetilmediği değerlendirmesi yapacak yetkinlikte görüyorum.

Hayvan üreticisi, kasap, aracılar ve tüketici arasında her zaman kaybeden tüketicidir. Şu an devam eden kavgada herkes bir kazanım elde etmeye çalışırken tüketicinin yine kaybeden taraf olacağı görülüyor.

İzinler ve katkılar verilerek gürültü çıkaranların memnun edilmesi çabası yıllardır sektörü içinden çıkılmaz bir batağa sürüklüyor.

Hayvancılık sektörüne verilen teşviklerin bütçesi toplamında iyi ama doğru yere verilmiyor. Teşviğin, üretim maliyetlerinin düşürülmesine odaklanacak şekilde verilmesiyle aslında ülkede herkes kazanır. Güneyde etin ucuz olmasının nedeni