Kıbrıs Türk halkının son dönemlerde önemsediği, unutmadığı, unutturmadığı, mücadele alanı açtığı ve bunu hep taze tuttuğu, kararlılığını koruduğu ender konulardan birisidir “İsias Otel adalet mücadelesi”…

    Birçok konuda bu toplum tepki ortaya koyuyor, öfkeleniyor, ancak bu öfkesi de çok erken sönüyor. Bir bakıyorsunuz kısa süre sonra başka gündemlerle ilgileniyor.

    “İsias Otel Adalet Mücadelesi” konusunda böyle olmadı, konunun gündemde kalması için insan üstü bir çaba ortaya konuldu.

    6 Şubat depreminde Adıyaman’daki İsas Otel enkazı altında kalıp, hayatını kaybeden vatandaşlarımız için öncelikle aileleri, kamuoyu oluşması ve olayın gündemde kalması için durmaksızın çalıştı.

    Usulsüz bir şekilde inşa edilen, yapılan eklerle büyütülen, dışardan görkemli görünen ama deprem sonrası bir kum yığınına dönüşen otelden sorumlu tüm kişilerin en ağır cezayı alması için mücadele veriliyor.

    Hayatını kaybedenlerin yakınları, özellikle ülkeyi yönetenlerin, siyasilerin bu olayı unutmamasını sağladı.

    Malum ülkeyi yönetenler, birçok hayati konuyu kısa sürede unutuyor, unutturuyor, başka meselelerle oyalıyor ama bu kez öyle olmadı.

   Konu hep ülkeyi yönetenlerin, siyasilerin gündeminde tutuldu, hatta Türkiye’deki yöneticiler de sürekli bilgilendirildi, onların da desteği alındı.

    Acılı aileler, bu işin peşini bırakmayacaklarını siyasi yöneticilere hissettirdiler.

    Ailelerin mücadelesi, konuyu sürekli gündemde tutmaları, Türkiye gündemi içine girmeyi başarmaları bir başarıdır aslında.

   İnsan böyle acılı bir olayın ardından, verilen adalet mücadelesine “başarı” derken bile tereddüde düşebiliyor.

   “Onca can gittikten sonra ne başarısı?” diyebilir bize birileri. Evet hiçbir şey o canları geri getirmeyecek ama eğer bu canların gitmesine neden olanlar en ağır cezayı alırsa bir anlamda hak yerini bulmuş olacak.

     Adalet mücadelesinden arzu edilen sonuç çıkarsa, aileler bir nebze rahatlayacak. Onlar için tek önemli şey adaletin yerine gelmesidir.

     Adıyaman’daki gazetelerden birisi dün “Deprem Sadece İsias'ı Değil, Bütün Adıyaman'ı Yıktı” başlıklı bir haber yaptı.

     “Güne Bakış” isimli gazetenin haberinde özet olarak şöyle deniyor:

    “Depremde kaybedilen binlerce vatandaşın hesabı hiçbir şekilde sorulmadı. Hiçbir binada incelemelerde bulunulmadı. Binlerce insan takdir-i ilahiye kurban edildi; İsias Otel’de hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrencilerimiz hariç!”

     Evet böyle bir sitem var… Gazete, “Depremde sadece İsias Otel’de kalanlar hayatını kaybetmiş gibi 3 günde bir heyetlerin gelip çeşitli incelemelerde bulunması, hayatını kaybeden on binlerce insanın hiçbir şekilde bir kez dahi olsun gündeme gelmemesi vicdani değil” diyor.

    Bir kent yerle bir oldu, orada yaşayanları, yakınlarını kaybedenleri de anlayabiliyorum.

    Böyle yazan, böyle düşünen insanlara kızamıyorum, çünkü başta yakınları olmak üzere her şeyini kaybetmiş insanlarının neler yaşadığını, nasıl bir psikoloji içinde olduğunu anlayabilmek pek mümkün değildir.

     Yaşadıkları kolay bir şey değildir ve belki de biz onların yerinde olsak benzer şeyler düşünebilirdik.

     Ancak İsias Otel’de yakınlarını kaybedenler ne ayrıcalık istiyor ne de torpil. İstenen, sadece adaletin yerine gelmesidir. Birinin önüne geçmek, birinden daha fazla hak elde etmek gibi bir niyetleri yok.

     Evet konuyu gündemde tuttular, evet İsias Otel’de incelemeler yapılmasını sağladılar, evet konu Türkiye şartlarında erken denilebilecek bir zamanda mahkemeye taşındı, mahkeme oturumları yarın başlıyor ama bunlar suç değil, ayrıcalık değil, verilen mücadelenin başarısıdır…

      40 yılda, 80 yılda bir olabilecek bir deprem bölgeyi vuruyor ve büyük bir şanssızlık eseri, spor müsabakası için o kentte bulunan vatandaşlarımız İsais Otel enkazı altında hayatını kaybediyor.

      Kimin aklına gelirdi böyle bir şey ve kim ister ki böyle bir şey olmasını?

      Hayatlarında ilk defa Adıyaman’a gelmiş ve belki de hayatları boyunca bir daha gelmeyecek olan insanlar burada hayatını kaybedecek de o ölenler için mücadele vermek bir ayrıcalık mı olacak? Söz konusu bile olamaz…

      Sözünü ettiğim “Güne Bakış” gazetesi, “Ölüleri yarıştırmak doğru değil” diyor. Böyle bir yarış yok aslında böyle bir niyet de yoktur.

    Sanırım Adıyaman halkının anlaması gereken, belki de onlara anlatılması gereken şey şudur; İsias Otel davasından çıkacak olan olumlu sonuç, benzer olaylar için emsal dava teşkil edecektir.

    Kıbrıs’tan gelenler İsias Otel davasından istediği sonucu alırsa, sorumlular olası kasttan yargılanır, en ağır cezayı alırsa, bundan o kentte adalet mücadelesi veren herkes kazanacak.

    Davanın sonucu ne olur bilemeyiz ama dava aşamasına kadar ailelerin ortaya koyduğu mücadele takdire şayandır. Adıyaman’da bugün İsisas Otel adalet mücadelesi verenleri ayrıcalıklı gibi görenleri kınamıyorum, anlamaya çalışıyorum ama bilmeleri gerekir ki davadan istenen sonuç çıkarsa, “emsal dava“  olarak bu onlar için de bir kazançtır