Kuzey Kıbrıs’ta, trafik konusu Kıbrıs sorunu kadar çok konuşulan ve ne yazık ki onun kadar çözümsüz halde kalan bir konu olmaya devam ediyor.
Yılın ilk çeyreğinin tamamlanmak üzere olduğu bugünlerde 20 insanımızı kaybettik. 2025 trendi bu seyirde devam ederse bu yıl trafikte kaybettiğimiz kişi sayısında yeni bir rekor kırılacak.
Aslında, yalnızca bu yılki ölümlü kazalar incelendiğinde bile, çoğu kazanın çarpışma olmaksızın sürücü hatalarından kaynaklandığı görülebilir.
Tabii, bu olgu, Girne dağ yolu denilen Değirmenlik-Girne yolunda her yıl gerçekleşen, yoldan kaynaklı, toplu kıyımı andıran kazalardaki kamu otoritesi sorumluluğunu dikkate almamayı gerektirmez.
Çünkü bu yol her yıl ciddi sayıda insanımızı yaşamdan koparırken, kamu otoriteleri ayrılan onca mali kaynağa rağmen bu yolu çift şeritli modern bir yola çevirme becerisi gösterememekte ve buna da kamulaştırmadan başlayarak bir dizi beceriksizliği mazeret göstermektedir.
Ama hiçbir mazeret başarısızlığı mazur göstermez. Zaten sıralanan her mazeret yönetim beceriksizliğinin itirafı niteliğindedir.
Evet, kazalardaki kamu yönetimi beceriksizliği bir yana, sürücü kusuru ciddi boyutta olduğuna göre, kazaların önlenmesi için sürücü psikolojisinden başlayarak pek çok unsuru dikkate alan çoklu disiplinli bilimsel yaklaşımla trafik sorununu ele almak gerekir.
İşte tam da bu gerçekten hareketle ODTÜ ile iki önemli kamu meslek örgütü, İnşaat Mühendisleri ve Makine Mühendisleri odaları işbirliğinde “Trafik Güvenliği Çalıştayı” düzenlenmesi çok yararlı olmuştur.
28-29 Mayıs tarihlerinde ODTÜ’nün Güzelyurt/ Kalkanlı kampüsünde düzenlenecek bu bilimsel çalışmada, konu disiplinler arası boyutta ele alınıp enine boyuna tartışılıp analiz edilecek.
Çalıştayın başlangıç oturumunun “Trafik Psikolojisi ve İnsan Faktörü” başlığını taşıması bile organizasyonu yapanların ne kadar bilinçli ve çözüm odaklı düşündüğünü anlamaya yeter.
“Araç Güvenlik Sistemi ve Kaza Riskine Etkileri”, “Araç Sınıflama Standartları, Homologasyon ve Trafik Denetimleri”, “Elektrikli Araçlar: Güvenlik, Çevresel Etkiler ve Akıllı Şebeke Entegrasyonu”, “Altyapı İhtiyaçları ve Trafik Planlaması”, “Sürdürülebilir Ulaşım ve Çevre Dostu Çözümler”, “Teknoloji ve Akıllı Trafik Sistemleri” başlıklı oturumlarda, tümü konusunun uzmanı bilim insanlarının sunum yapacağı oturumlar, ülkemizde trafik sorununu çözmekle ödevli olan kamu otoritelerine veri, bilgi ve vizyon kazandırmak için bilimsel katkı sunacak.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından başlayarak Polis Genel Müdürlüğüne, kent ve belde belediye başkanlarından kamuyu doğru bilgilendirmekle ödevli medya yöneticilerine kadar pek çok kurumun bu önemli çalıştayı ciddiyetle izleyip değerlendirmesinde büyük toplumsal yarar var.
Evet, Kıbrıs sorununu çözmek tek başımıza bizim elimizde değil. Bunu yaşayarak da gördük.
Ama trafik sorununu çözebiliriz. Bilimsel veri, teknik bilgi, yönetim becerisi ve siyasi irade ile.
Kuşkusuz, Çalıştay bilimsel veri ve teknik bilgiyi sunacak da, yönetim becerisi ve siyasi irade konusunda aynı ölçüde emin olmak mümkün değil.