Girne Antik Liman açıklarında denizde görülen deniz yüzeyinin kahverengi renge dönüşmesi, kimyasal atık veya kirlilik endişesine neden oldu. Atatürk Öğretmen Akademisi Öğretim Üyesi ve AÖASEM Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Türkay ÖYKEN “Girne Antik Liman” açıklarında oluşan bu görüntüye deniz kirliliği literatüründe 'aşırı alg çoğalması' olarak ifade edildiğini söyledi.

Ülkemiz sularında belli periyotlarla görülen normal bir olay olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Türkay ÖYKEN, bu olayların farklı sebepleri var. “Bunlardan ilki çevresel faktörler, bugünlerdeki iklimsel faktörlerin uygun olması. Yani hava sıcaklığı ve su sıcaklığının yüksek olması bu duruma neden oluyor. Bunun yanında güneşten gelen ışınların parlak olması yani ülkemizde güneşli bir havanın yaygın olması, dalga hareketliliğinin olmaması yani deniz suyunun sakin olması ve en önemli sebebi de suda bitkilerin büyüme ve gelişmesine yardımcı olan nütrient dediğimiz besleyici elementlerin olmasıdır.

Bu olay rüzgar, hava sıcaklığının, su sıcaklığının düşmesi ve dalga ile akıntıların artmasına bağlı olarak belli bir süreç içerisinde kendini kaybederek belli süreçte yok olacak” diye konuştu.

Öte yandan ÖYKEN, oluşan algın insan sağlığı için şu aşamada bir zararı olmadığını dile getirdi.
Sucul ekosistemlerde bir veya birkaç Alg (fitoplankton) türünün; besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokarlar. Bu olaya kızıl akın (red-tide) adı verilmektedir.

Deniz yüzeyinde olduğu gibi kıyılarda da görülen bu renk değişimi bir gemi sızıntısı veya kimyasal bir kirlilik değil, organik atıkların fazlalığından ve artan sıcaklıklardan kaynaklanan biyolojik bir mevsimsel olaydır.

Bu konudaki farkındalık her geçen sene biraz daha arttığından vatandaşlarımız da artık bu mevsimsel olayı endişe ile değil ilgiyle karşılamalıdır.